Strengere regels modelvliegen in Duitsland


Niet alleen in ons land komen er strengere regels voor het modelvliegen buiten de officiële modelvliegvelden, ook in Duitsland gelden sinds 1 oktober 2017 nieuwe en strengere regels.
Dat is dus ook belangrijk voor een aantal van onze leden, die bijvoorbeeld nog wel eens in Duitsland gaan hellingvliegen.

Je moet daar tegenwoordig, als de officiële instanties daarom vragen, zoals bijvoorbeeld de politie, een zogenaamd Kenntnisnachweis kunnen tonen.

Wanneer is zo’n Kenntnisnachweis nodig?

– Als je model zwaarder is dan 2 kilo of
– Wanneer je hoger vliegt dan 100 meter boven de grond (en dat is met zwevers al heel snel het geval)

Hoe kom je aan zo’n Kenntnisnachweis?

Via internet vul je een vragenlijst in met 27 vragen (multiple choice), betaalt via PayPal of met je creditcard € 26,75 en krijgt vervolgens het bewuste certificaat per e-mail toegestuurd, dat overigens 5 jaar geldig is.

Alle informatie is te vinden op:
https://www.dmfv.aero/allgemein/kenntnisnachweis-dmfv-startet-online-tool
In de tekst die verschijnt staat ook een link naar een YouTube video, waarin een vriendelijke Duitser heel rustig stap voor stap uitlegt hoe je de aanvraag moet doen, heel plezierig.

De vragen zijn meer bedoeld om kennis te hebben genomen van de regels die in Duitsland gelden. Eén van de drie antwoorden op elke vraag is goed en als je een fout antwoord hebt gegeven krijg je net zo lang de kans totdat je het goede antwoord hebt gekozen. Simpeler kan het dus niet en je krijgt je Kenntnisnachweis dus altijd (als je maar betaalt!).

Adresplaatje

Tot slot moet er in (of op) je model een vuurvast adresplaatje worden aangebracht, o.a. verkrijgbaar bij DMFV voor € 3,95 per stuk bij een afname van 5 stuks (hoogte 10, 15 of 20 mm).

Het aanschaffen van een Kenntnisnachweis blijft je eigen verantwoordelijkheid, maar het kan je vrijwaren voor eventuele vervelende confrontaties met de Duitse autoriteiten.